Saattohoito on merkityksellistä ja antoisaa työtä

Sanna Suuripää hymyilee. Taustalla vihreä puisto, penkki ja valopylväs.

Pirkanmaan Hoitokodin apulaisosastonhoitajalla Sanna Suuripäällä on monipuolinen kokemus sairaanhoitajan työstä. Potilaskohtaamiset tekevät saattohoitotyöstä antoisaa.

Kuka olet? 

Olen Sanna Suuripää ja työskentelen Pirkanmaan Hoitokodin apulaisosastonhoitajana. Perheeseeni kuuluvat kaksi tytärtä, kolme koiraa ja puoliso.

Olen alun perin kotoisin Kainuun Ristijärveltä, mutta muutin Tampereelle vuonna 2001. Harrastan crossfitiä, virkkaamista ja melomista. Lisäksi mökkeilen ja lenkkeilen koirieni kanssa. Luonto on sydäntäni lähellä.

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 1998. Olen työskennellyt sairaanhoitajana muun muassa SPR:n veripalvelussa, yksityisellä lääkäriasemalla sekä TAYS:n käsi- ja mikrokirurgian ja plastiikkakirurgian vuodeosastoilla. Olen opiskellut myös obduktiopreparaattoriksi, mikä on ollut haaveeni nuoresta saakka.

Viimeksi olin töissä TAYS:n kirurgian koulutuskeskuksessa, missä voidaan harjoitella erilaisia tekniikoita aitoa muistuttavassa leikkaussaliympäristössä. Keskus on Pohjoismaiden ensimmäinen, ja toimin siellä koulutuskoordinaattorina.

Miten päädyit hakemaan Pirkanmaan Hoitokotiin töihin? 

Pirkanmaan Hoitokoti on kiinnostanut minua työpaikkana aikaisemminkin, mutta kesällä 2021 sain lopullisen sysäyksen hakeutua tänne. Työskentelin väliaikaisesti TAYS:n syöpätautien vuodeosastolla ja viihdyin siellä todella hyvin. Ajatus paluusta hoitotyön pariin heräsi kuukauden siirtotyön aikana, ja kuulin osastolla paljon hyvää Pirkanmaan Hoitokodista. Otin yhteyttä Anuun ja Tuijaan, ja pian olinkin jo perehtymässä talon tavoille.

Vuodenvaihteessa irtisanouduin edellisestä työstäni ja aloitin sairaanhoitajana Pirkanmaan Hoitokodilla. Nautin saattohoitotyöstä, mutta otin innolla vastaan myös tarjouksen apulaisosastonhoitajan sijaisuudesta. On mukava päästä oppimaan uutta ja saada työnkuvasta entistäkin monipuolisempi. Toivon voivani olla avuksi osastonhoitajalle hänen työssään.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työskentelen paljon aamuvuoroissa, jotka koostuvat perushoidollisista töistä potilaiden parissa. Huolehdin potilaiden hyvinvoinnista ja pidän huolta puhtaudesta, ravitsemuksesta ja lääkehoidosta. Pidämme myös hoitoneuvotteluja potilaan omahoitajan kanssa.

Pirkanmaan Hoitokodilla sairaanhoitaja on osa moniammatillista työryhmää. Meillä on säännöllisesti hoitajahetkiä ja potilasmeetingejä, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita eri tehtävissä työskentelevien kesken. Myös työnohjaus on olennainen osa täällä työskentelyä.

Hoitotyön kirjaus on tärkeä osa työpäivää, sillä tieto potilaiden voinnista, toiveista ja ajatuksista siirtyy pääosin kirjauksen välityksellä hoitajalta toiselle. Aamuvuorot ovat yleensä työntäyteisiä, mutta potilastyöhön on pääsääntöisesti hyvin aikaa. Koen, että kunkin potilaan vierellä on mahdollista pysähtyä. Potilaiden omaiset saavat vierailla Pirkanmaan Hoitokodilla vapaasti, joten usein tapaan myös heitä. 

Millainen Pirkanmaan Hoitokoti on työpaikkana?

Olen viihtynyt Pirkanmaan Hoitokodilla hyvin. Jokainen päivä on erilainen, ja työ vaatii herkkyyttä ja kykyä olla läsnä vaikeissakin tilanteissa. Koen, että voin vaikuttaa työhöni hyvin ja saan tehdä työtäni omana itsenäni. Työilmapiiri on kannustava ja kehitysmyönteinen. Organisaatio on pieni, ketterä ja mahdollistava, mikä luo raamit laadukkaan saattohoitotyön toteuttamiselle. Hyvällä omallatunnolla voin suositella, ja olen suositellutkin Pirkanmaan Hoitokotia hoitotyötä etsiville.

Henkilökunnan positiivinen asenne työntekoon ja ammattiylpeys ovat aistittavissa päivittäin, ja uudenkin työntekijän oli helppo liittyä porukkaan. Tunsin heti oloni tervetulleeksi.

Mikä työssäsi on antoisaa?

Saattohoitotyö on erittäin antoisaa ja merkityksellistä työtä. Olen kiitollinen, että saan tehdä sitä Pirkanmaan Hoitokodilla. Nautin kohtaamisista potilaiden ja omaisten kanssa – yksikään kohtaaminen ei ole samanlainen kuin aiemmat. Minulle on kunnia saada olla mukana saattamassa ihminen arvokkaasti hänen viimeiselle matkalleen.

Vaikka työssä kokee voimakkaita tunteita, en koe työskentelyä hoitokodissa henkisesti kuormittavana tai raskaana. Päinvastoin: on erittäin antoisaa pystyä tuomaan helpotusta ja hyvää oloa potilaan viimeisiin hetkiin. Kun potilas voi olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvin, on omaistenkin helpompi selvitä raskaasta tilanteesta.