Edunvalvontavaltuutus jokamiehen velvollisuudeksi

”Tytär seisoo pankin tiskillä äitinsä laskupinon kanssa. Päällimmäisenä huolena ovat erääntyvät sairaalalaskut, jotka pitäisi saada maksuun. Laskut pitäisi saada hoidettua äidin omalta tililtä, mutta pankkivirkailija kieltäytyy. Äidin tililtä ei saa maksaa äidin laskuja, koska äiti ei ole itse maksua suorittamassa. 

Tyttärelle tilanne on hankala. Jo pelkästään äidin sairaus tuo surua ja huolta, ja nyt helpolta tuntuvat pankkiasiatkaan eivät tunnu hoituvan.”

Kuuntelen, kun sosiaalityöntekijämme Liisa alustaa edunvalvontavaltuutuksesta hoitokodilla järjestetyssä avoimessa illassa. Hän kertoo tyttärestä, äidistä ja laskupinosta. Yksinkertaisista asioista, joiden hoitamisesta voi tulla tosi monimutkaista.

Ikävät elämäntapahtumat eivät ilmoita ennalta 

Voisi ajatella, että eihän meille digi-ihmisille ole ongelma, jos sairastuneen läheisen laskujen maksu ei pankin tiskillä onnistu. Voihan pankkiasiat hoitaa kätevästi netin kautta, pyytää vain läheiseltä pankkitunnukset.

Pankkitunnukset ovat kuitenkin henkilökohtaiset. Niin henkilökohtaiset, että minä en voi luovuttaa tunnuksiani toiselle edes omien asioideni hoitamista varten. Kyseessä olisi väärinkäytös, ja pankki voi evätä tunnusten käytön kokonaan. Henkilökohtainen tarkoittaa ihan oikeasti HenkilöKohtaista.

Ikävät elämäntapahtumat ilmoittavat harvoin itsestään hyvissä ajoin. Elämällä on tapana haastaa meidät sumalla äkillisiä, kasautuvia ja odottamattomia haasteita, joista on selvittävä, vaikka omat voimat ovat vähissä.

Kun sairastun, myös läheisteni elämä muuttuu

Kun sairastun, tarvitsen apua. Tarvitsen vierelleni tutun henkilön, joka pitää kädestä, juttelee ja rauhoittelee sekä auttaa hoitavaa henkilökuntaa ymmärtämään sen, mitä en ehkä itse osaa tai pysty toiveistani tai tarpeistani kertomaan.

Läheisen paikka on silloin vierelläni, ei jonossa pankin tiskillä tai korva punaisena jonottamassa palvelunumeroon. Kun läheiseni ei ole vierelläni, toivon että hän on ulkoilemassa tai lepäämässä. 

Edunvalvontavaltuutus on yksinkertainen tapa varautua tilanteeseen, jossa en syystä tai toisesta pystyisi enää hoitamaan itse omia asioitani. 

Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on osa omista asioistani huolehtimista: onhan minulla kotivakuutus, matkavakuutus ja vararahaa pankkitilillä: olen varautunut elämässäni erilaisiin vastoinkäymisiin, onhan se osa vastuullisen aikuisen arkea. Edunvalvontavaltuutuksella huolehdin, että tahtoni ja toiveeni tulevat huomioiduksi. Varmistan, että asioitani hoitaa juuri se henkilö, jolle vastuun haluan antaa.

Edunvalvontavaltuutus on rakkauden osoitus läheiselle

Kyllä, minunkin on tunnustettava, että vaikka sairastaminen ja erilaiset elämän vastoinkäymiset näyttäytyvät arjessani joka päivä, en ole hoitanut asiaa vielä kuntoon. Lupaan ryhdistäytyä. Omia asioitani tärkeämpi seikka edunvalvontavaltuutuksessa läheiset: helpotan heidän taakkaansa vaikeassa tilanteessa. 

Ennen kuin laadin edunvalvontavaltuutuksen, juttelen läheisteni kanssa siitä, kuka tarvittaessa ottaa asioistani päävastuun ja tekee hankalimmat päätökset. 

Tällöin läheiseni ei tarvitse soitella, selvitellä, jonottaa, perustella, pyydellä tai etsiä. Hän tietää, miten toimia ja hänellä on valtuudet tehdä ratkaisuja. Haluan, että hän ehtii istua vuoteeni äärellä ja pitää minua kädestä ja että hänellä on paremmat mahdollisuudet välillä levätä. 

Edunvalvontavaltuutuksesta löydät lisää tietoa Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.  Kuten sivuilla sanotaan: ”Tänään on hyvä päivä tehdä edunvalvontavaltuutus”.

Hoidettaisiinko yhdessä tämä asia kuntoon?

Anu_Pirho_lattialla_pieni

Kirjoittaja:

Anu Kartovaara

Pirkanmaan Hoitokodin johtaja